Meditatie mei 2016

Kerkje in de kerk

Sinds zondag 24 april is er sprake van een ‘kerkje in de kerk’. Deze uitdrukking kan betekenen dat er in de gemeente een kleinere groep is, die beleefd wordt als een afspiegeling van wat de kerk in haar geheel betekent. Een huisgezin waar de vreze des HEEREN woont wordt wel eens zo genoemd: een kerkje in de kerk.

In onze Morgensterkerk mogen we deze uitdrukking sinds kort heel letterlijk opvatten. In de hal, bij de trap naar boven, is een maquette te bewonderen van ons kerkgebouw. Een oudere broeder van onze gemeente, dhr. P. Plugge, heeft dit model gemaakt. Zijn hobby is het om schaalmodellen te maken van gebouwen die bijzondere betekenis voor hem hebben. In zijn huis bewonderde ik eens een prachtig model van de oude kerk van Scheveningen, zijn geboorteplaats. Ook de tabakszaak die hij vroeger aan de Leyweg in Den Haag, samen met zijn vrouw, ‘runde’, is op een prachtige levendige manier nagebouwd. Ik liet me toen in bewondering ontvallen, dat een model van de Morgensterkerk misschien ook wel mooi zou zijn, omdat de renovatie van onze kerk toen in volle gang was. Ik kon toen echter niet bedenken dat het voor broeder Plugge de aanleiding werd om ook onze kerk in miniatuur na te bouwen. Het resultaat van deze onbedoelde ‘hint’ is nu te zien bij de trap naar boven naar de kerkzaal.

Het is de wens van de maker van de maquette dat dit ‘kerkje in de kerk’ ergens een plaats zou krijgen in onze Morgensterkerk. Nu, deze wens hebben wij met veel genoegen vervuld, en velen die er de eerste zondag langs liepen werden erdoor verrast. Er wordt nog gezorgd dat er een wat definitievere opstelling wordt gemaakt, waarop het model van buiten, maar ook van binnen goed te zien is.

Heel mooi is de verlichting in het kerkmodel, het licht dat van binnen uit naar buiten straalt. De Morgenster heeft alles te maken met Licht. Dat verbindt dit kerkmodel ook met de voorkant van de Kerkklanken van deze maand. Het Licht van Gods Geest, dat vanuit het Woord straalt, wil in een donkere wereld haar uitstraling hebben. ‘In Uw licht zien wij het Licht’, zingt Psalm 36. Moge deze kleine Morgensterkerk, met haar licht, als wij erlangs lopen om naar boven de kerk in te gaan, ons verwachting geven van dat Licht van Gods Geest, dat ons zo wil bestralen, dat wij zelf ook lichtdragers mogen worden, als wij werkelijk wandelen als ‘kinderen van het Licht.

Ds. M. A. van den Berg

Start typing and press Enter to search